TALKKUNA

VALMISTUS

Kainuun talkkunjauho on valmistettu ohrasta keittämällä ja paahtamalla. Paahdetut jyvät on jauhettu sopivan
karkeaksi käytettäväksi puurona,
mutta koska jauho on kypsytettyä
viljaa, se sopii lisäkkeeksi myös 
viiliin, piimään, jogurttiin tai vaikkapa muiden viljatuotteiden sekaan makua antamaan. Pakkaushetkellä talkkuna- jauho on hyvin kuivaa, mikä aiheuttaa, sen, että kostutettuna jauho turpoaa.
Turpoaminen kannattaa ottaa
huomioon jauhoja annosteltaessa. Jauho vettyy kuitenkin nopeasti.

Kainuun talkkuna valmistetaan kotimaisesta ohrasta. (huom. ei ole kasvatettu Talvivaaran kaivoksen lähialueella!). Talkkuna on kokojyvätuote, jossa ravintoaineiden määrät ovat samat kuin ohrajauhossa. Paahdetun viljan kosteus on kuitenkin vähäisempi kuin ohrajauhon, siksi se mahtuu pakattaessa pienempään tilaan.

Talkkunajauho ei sisällä mitään lisäaineita. Se on turvallinen tuote, josta saa ohran antaman energian ja ravintoaineet vaivattomasti käyttöönsä.

HISTORIA

Suomessa talkkunajauho on tunnettu vuosisatojen ajan ja siitä on olemassa muunnoksia eri puolilla Suomea. Talkkunajauho on ollut kiireisten aikojen "pikaruokaa", josta on valmistettu työn keskellä hetkessä ravitseva puuro tai maitokäymisten lisäke. Talkkunajauho on tuonut vaihtelua aamupuurojen ja päiväkeittojen valikoimaan, aikana, jolloin ihmiset elivät omien peltojen ja oman karjan tuotteilla.

Talkkunaa on perinteisesti valmistettu monilla kainuulaisilla maatiloilla. Isoissa leivinuuneissa paahdettiin keitettyjä ohranjyviä, jotka jauhettiin  kainuulaiseen tapaan sopivan karkeaksi
ns. puurotalkkunaksi.

Talkkunajauhosta, uunissa kuivattuna viljana, on olemassa tietoja Venäjän puolelta sekä niinkin kaukaa kuin Tiibetistä ja Skotlannista.

MYYNTI

Kainuun talkkunaa saa parhaiten
Kainuun alueen elintarvikekaupoista
sekä muun Suomen kaupoista
kaupan valikoimasta riippuen.