KÄYTTÖOHJEITA JA RESEPTEJÄ

KÄYTTÖOHJEITA

Hyvää ilman kypsennystä:

-  talkkunajauhoa, sokeria tai
   mahdollisesti marjoja viilin,
   jogurtin tai muun hapanmaito-
   tuotteen sekaan
-  lisäkkeeksi mysleihin
-  kalapihvien ja kalojen leivitykseen
-  marjoja ja ripaus talkkunaa
    vaniljajäätelön kanssa

RESEPTEJÄ

Talkkunapuuro

            5    dl   vettä
            2    dl   talkkunajauhoja
            1    tl   suolaa

1. Kiehauta vesi, lisää siihen    
    hieman suolaa.
2. Sekoita talkkunajauhoja 
    veteen, niin että keitos
    muistuttaa löysää puuroa.
3. Anna puuron hautua 
    muutama minuutti 
    lämpimällä liedellä.
4. Puuro on valmis nautittavaksi 
    erilaisten käristysten, 
    voisilmän, hillojen ja marjo-
    jen tai sokerin ja maidon kera.

Talkkunarieska

            5     dl  maitoa (osan maidosta
                        voi korvata piimällä)
            2     tl   suolaa
            ¼   tl   soodaa
            2½ dl   Kainuun 
                        talkkunajauhoja
            2½ dl   ohrajauhoja
            1     dl   vehnäjauhoja

Sekoita nesteeseen suola, sooda,
talkkuna- ja ohrajauhot.
Alusta taikina vehnäjauhoja apuna
käyttäen. 
Leivo taikina kolmeksi noin sentin
vahvuiseksi rieskaksi.
Käytä leivinpeltiä, jolle ripottelet
hieman vehnäjauhoja.
Laita rieskat 250º C uuniin 15-20
minuutiksi.

Marjarahka

            2    dl kermaa
            2    dl maitorahkaa
            6    dl survottua mansikkaa tai
                      mustikkaa
            ½  dl talkkunajauhoa
            2    tl vanilliinisokeria
            1-2 dl sokeria

1.  Vatkaa kerma vaahdoksi.
2.   Lisää sokeri ja vanilliinisokeri,   
      maitorahka, marjasose sekä
      talkkunajauhot.
3.   Tarjoile annosmaljoista, koristele 
      marjoilla.

Tuoremarjapiirakka
(Kodin kuvalehti 4.7.1991 nro 13/14)

pohja:
            150   g margariinia
                2  dl sokeria
                2     iso munaa
                1  dl talkkunajauhoja
               ½ dl perunajauhoja
                1  dl vehnäjauhoja
                1  tl leivinjauhetta
                2  tl vanilliinisokeria

kreemi:
            100  g kevytmargariinia
              ½ dl tomusokeria
                1     keltuainen
                3 tl  vanilliinisokeria

päälle:
                5 dl (sokeroitua)
                       mustikkasurvosta
                 5    liivatelehteä

1.   Vaahdota pehmeä rasva ja
      sokeri.
2.   Lisää muna voimakkaasti 
      vatkaten.
3.   Sekoita kaikki kuivat aineet
      keskenään ja lisää taikinaan.
4.   Levitä taikina yhteen isoon
      tai kahteen pieneen piiras-
      vuokaan ja paista 175
      asteessa noin 25 minuuttia
      eli kypsäksi.
5.   Anna jäähtyä.
6.   Mittaa kulhoon kreemin ainekset
      ja vatkaa kuohkeaksi.
7.   Liota liivatelehtiä kylmässä
      vedessä. Kuumenna mustikka-
      survos, voit lisätä mukaan
      hieman mehua. Purista liivateet
      ja liota mustikkasurvokseen.
      Voit myös liuottaa liivatteet
      kiehuvaan vesitilkkaan ja
      sekoittaa survottujen pakas-
      tettujen tai tuoreiden 
      mustikoiden joukkoon.
8.   Levitä jäähtyneelle piiraspohjalle
      kreemi ja sen päälle mustikkaseos.

vinkki:
      Taikinasta kannattaa tehdä
      kaksikin piirasta ettei pohjasta
      tule liian paksu.
      Pohjan sokerimäärää voi hieman
      vähentää. 

Peruna-talkkunarieskat                

               0,5 L perunasosetta
                2 munaa   
                1 tl suolaa 
                0,5 dl talkkunajauhoja
                2-3 dl vehnäjauhoja 

     Lisää perunasoseeseen muut aineet
     Painele taikinasta pellille litteitä
     leipiä. Pistele  leivät haarukalla. 
     Paista 225 asteessa 15 minuuttia.           (Pieni talkkunakirja, Atena kustannus)

Talkkuna-kaurakakut 

                2 dl vehnäjauhoja
                1dl talkkunajauhoja 
                n. 4  dl kaurahiutaleita 
                1,5 dl sokeria 
                200 g voita 

     Mittaa jauhot, kaurahiutaleet ja
     sokeri kulhoon. Lisää rasva nokarei- 
     na päälle ja nypi seos taikinaksi. 
     Leivo taikinasta pyöreitä palloja 
     ja pane leivinpaperin päälle pellille. 
     Paina pallot haarukalla litteiksi ja 
     paista 225 asteen lämmössä n. 10 
     minuuttia eli kunnes kaurakakut ovat
     kauniin ruskeita.   
    (Pieni talkkunakirja. Atena kustannus)

Elokuinen marjapiirakka 

                2 munaa
                2dl sokeria 
                1 dl talkkunajauhoja
                1,25 dl vehnäjauhoja 
                 2 tl leivinjauhoa 
                1 dl voisulaa 
               marjoja(herukoita, vadelmia,
                mustikoita, erikseen tai 
                sekaisin) 

     Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. 
     Lisää jauhot ja lopuksi voisula. Paine-
     le taikina pyöreään vuokaan, jonka 
     halkaisija on n. 23 cm. Levitä pinnalle 
     marjat ja paista 200 asteessa noin 
     puoli tuntia. 
    (Pieni talkkunakirja, Atena kustannus)

Jouluinen talkkunakakku  

                150 g voita
                3dl sokeria 
                3 kananmunaa 
                1,5 dl maitoa 
                1,5 dl talkkunajauhoja 
                1 ps taateleita 
                3 dl vehnäjauhoja
                2 tl leivinjauhetta
                2,5 tl vaniljasokeria  

     Voitele rengasvuoka(tilavuus n.1,8 l)
    huolella ja jauhota se joko talkkuna- 
    tai korppujauholla. Leikkaa taatelit 
    pieniksi ja sekoita ne talkkunajauhon
    joukkoon. Vaahdota voi ja sokeri.  
    lisää munat yksitellen. 
    Sekoita keskenään vehnäjauhot,  
    leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää 
    jauhoseosta ja maitoa vuorotellen 
    taikinaan varovasti sekoittaen.  
    Lopuksi taateli-talkkunajauhoseos
    sekoittaen. Vältä tarpeetonta 
    sekoittamista. 
    Kaada taikina vuokaan ja paista 
    175 -asteisen uunin alimmalla 
    tasolla n. 50 min.
    Kumoa kakku haaleana.                               

Talkkunaa pizzapohjaan                                                                                                               2 dl vettä                                                   2 tl kuivahiivaa                                           0,5 tl suolaa                                               1 dl talkkunajauhoja                                 3dl vehnäjauhoja                                       2 rkl  ruokaöljyä                                                                                                Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä      lämpimämmäksi, lisää suola ja talkku-      najauhot joihin on sekoitettu kuiva-        hiiva. Lisää loput jauhot ja ruokaöljy.      Alusta taikina ja anna sen kohota            15-20 min.                                                  Muotoile taikina pizzapohjaksi ja              päällystä mieltymysten mukaan.              Paista 225-asteessa 10-15 min.               ( idea opiskelija tytöltä/ resepti               Saara Arffman /juttu Kotivinkin               numerossa 5/2010)